Χρήσιμες Ερωτήσεις

Τι είναι τα πολωτικά γυαλιά;

Οι πολωτικοί φακοί είναι σχεδιασμένοι να εξαλείφουν την κάθετη αντανάκλαση προσφέροντας στον χρήστη πιο ξεκούραστη όραση, ειδικά σε συνθήκες όπου οι ανακλάσεις είναι έντονες (θαλάσσια-χειμερινά σπορ, οδήγηση κ.α).Αν και πιο ακριβοί από τους συμβατικούς, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν πολωτικούς φακούς για τα γυαλιά τους.

Ποιους φακούς λέμε degrade;

Ντεγκραντέ ονομάζονται οι φακοί των οποίων το χρώμα ‘ανοίγει’ προς τα κάτω. Η επιλογή των φακών αυτών έχει να κάνει με την αισθητική αλλά και την άνεση καθώς είναι πιο άνετοι όταν κοιτάμε στην κοντινή ζώνη (όργανα αυτοκινήτου στην οδήγηση, οθόνη κινητού κ.α).

Από πια ηλικία μπορούμε να βάλουμε γυαλιά ηλίου;

Λόγω της αύξησης των ποσοστών της υπεριώδους ακτινοβολίας, συνίσταται η χρήση γυαλιών ηλίου από την βρεφική ηλικία. Καλό είναι να βάζουμε γυαλιά ηλίου στα παιδία όσο πιο νωρίς γίνεται.

Η συνταγή των φακών επαφής μου διαφέρει από αυτή των γυαλιών μου;

Η συνταγή των γυαλιών σας μπορεί να χρειάζεται μια τροποποίηση για να δώσει αυτήν των φακών επαφής. Αυτό εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως οι διοπτρίες της συνταγής σας, η ύπαρξη αστιγματισμού κ.α. Καταλληλότερος για αυτή την μετατροπή είναι ο οπτικός σας.

Ποια είναι η πραγματική διάρκεια των φακών επαφής;

Η διάρκεια των φακών επαφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο τύπος του φακού, οι ιδιαιτερότητες του κάθε χρήστη καθώς και ο τρόπος χρήσης των φακών καθιστούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστή. Γενικά θα λέγαμε πως οι μηνιαίοι φακοί επαφής έχουν διάρκεια από 25 εώς 32 ημέρες. Ο αρμόδιος για πιο εξειδικευμένες συμβουλές είναι μόνο ο εφαρμοστής σας.

Πιο είναι το καταλληλότερο χρώμα στα γυαλιά ηλίου;

Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, υπάρχουν χρώματα που θα προτιμηθούν έναντι άλλων. Γενικά όμως, το χρώμα των φακών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και καθόλου δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα προστασίας του φακού. Το ψυχρό γκρι, είναι εκείνο που αλλοιώνει λιγότερο τα χρώματα του περιβάλλοντος. Το καφέ, προσδίδει μία φωτεινότητα. Το κίτρινο, αυξάνει την αντίθεση των χρωμάτων (νυχτερινή οδήγηση, κυνήγι). Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν και το υλικό του φακού. Τα παιδιά, καθώς και όσοι καταπονούν τα γυαλιά τους, θα προτιμήσουν οργανικούς φακούς ή polycarbonate, που έχουν μεγάλη αντοχή στις θραύσεις.

Τι πρέπει να προσέξουν τα άτομα που φορούν φακούς επαφής;

Οι χρήστες των φακών επαφής, δεν πρέπει να παρασύρονται από την ένδειξη UV που γράφει το κουτάκι των φακών τους. Οι φακοί φιλτράρουν µεν, την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά µόνο στο συγκεκριµένο σηµείο, όπου ακουµπάει ο φακός επαφής. Γύρω -γύρω το µάτι είναι εκτεθειµένο.

Τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία;

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, που εκπέμπεται από τον ήλιο. Ενώ, μάλιστα, οι ακτίνες UVC (μήκος κύματος 100 - 280 nm) απορροφώνται από το όζον της ατμόσφαιρας, τους υδρατμούς, το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα, οι UVΑ (μήκος κύματος 315 - 400 nm) και το 10% των UVΒ (μήκος κύματος 280 - 315 nm) φθάνουν στην επιφάνεια της γης.

Η ελάττωση του στρώματος του όζοντος είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τις επιπτώσεις στην υγεία από τη UV ακτινοβολία για τον άνθρωπο, τα ζώα, τους θαλάσσιους οργανισμούς και τα φυτά, διότι τότε δεν απορροφά αποτελεσματικά τη UV ακτινοβολία (ιδίως UVΒ ακτινοβολία).

Φοράμε γυαλιά ηλίου μόνο το καλοκαίρι;

Όπως καταλαβαίνουμε, ο ήλιος μας βομβαρδίζει με υπεριώδη ακτινοβολία 12 μήνες το χρόνο. Καλό λοιπόν για την υγεία των ματιών μας είναι να φοράμε τα γυαλιά ηλίου μας καθ’όλη τη διάρκαια του έτους.


** Τα γυαλιά του ήλιου δεν είναι απλά θέμα μόδας και καλής εμφάνισης. Τα γυαλιά του ήλιου είναι θέμα υγείας.

** Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τα μάτια που είναι ευαίσθητα σε πολλούς παράγοντες, πρέπει να προστατεύονται με το καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορούν να μας εξυπηρετούν μέχρι τα βαθιά γεράματα.